Зараз в ефірі:

2022 — хроніка російського вторгнення

24.02.2023
2022 — хроніка російського вторгнення

Лютий 2022

Близько четвертої години за київським часом 24 лютого путін оголосив про "спеціальну воєнну операцію" з метою нібито "демілітаризації та денацифікації України". Уже за кілька хвилин почалися ракетні удари по всій території України, зокрема неподалік Києва. Російські війська вдерлися до України поблизу Харкова, Херсона, Чернігова і Сум, увійшовши з росії, білорусі та тимчасово окупованого росією Криму. Президент України Володимир Зеленський оголосив про запровадження в Україні воєнного стану. Ввечері 24.02 було оголошено загальну мобілізацію. Повітряний простір над Україною повністю закрили. У перший день війни з'явилося одне з бойових гасел війни: українські військові на острові Зміїний послали російський військовий корабель Москва у відповідь на пропозицію здаватися. Сам корабель за декілька місяців піде на дно.

Березень

План росіян швидко захопити всю Україну не вдався. Але вони окупували значні території на півдні, захопили Херсон, а на півночі намагались просунутися до Києва. Передмістя столиці — Буча, Ірпінь, Гостомель — стали місцями запеклих боїв. Окупанти вдалися до масового вчинення воєнних злочинів на території України: обстріляли пологовий будинок і дитячу лікарню Маріуполя, скинули дві 500-кілограммові бомби на Драматичний театр, де ховалися від обстрілів сотні мирних мешканців. З України, рятуючись від війни, виїхали декілька мільйонів людей. Тисячі інших стали переселенцями в межах країни.

Квітень

На початку квітня наші війська звільнили всю територію Київської області, проте ракетні обстріли українських міст тривали. Головні зусилля ворог зосередив на укріпленні позицій на Таврійському та Південнобузькому напрямках. ЗСУ повністю звільнили Київщину, Житомирщину, Чернігівщину та Сумщину. В Україну повертаються іноземні дипломати. Світ побачив свідчення звірств на окупованих територіях. Буча стала символом воєнних злочинів — посеред міста лежали рештки військової техніки та тіла убитих людей зі зав'язаними руками. 13 квітня українські військові з протикорабельної ракетної системи Нептун уразили російський крейсер Москва. Пошкоджений корабель затонув під час шторму. Як помста за крейсер, посилились обстріли українських міст — Харкова, Києва, Львова. 26 квітня за ініціативи США на авіабазі Рамштайн у Німеччині відбулася зустріч глав оборонних відомств і начальників штабів понад 40-ка держав світу для координації збройної допомоги Україні. За підсумками зустрічі де-факто було створено антиросійську коаліцію. Німеччина приєдналася до країн-надавачів зброї. Велика Британія та Франція ухвалили постачати в Україну артилерію та зенітно-ракетні комплекси.

Травень

В оточеному Маріуполі українські воїни чинять спротив. Російські військові тримають місто в облозі, безперервно його обстрілюючи. Українські бійці дають відсіч ворогу на комбінаті Азовсталь, але в середині травня за наказом командування здаються у полон. Частину з них за декілька місяців вдається обміняти. Біля острова Зміїний 7 травня українські війська знищили десантний корабель і два ЗРК. В ніч на 8 травня біля острова було знищено три російських катери. 9 травня президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України. Наприкінці травня російські сили розпочали наступ в районах Лиману, Попасної, Сєвєродонецька, Слов'янська.

Червень

Під час контрнаступу на Херсонщині ЗСУ поступово звільнили понад 20 населених пунктів. Лінію фронту вдалося відсунути на кілька кілометрів від Запоріжжя. Наприкінці червня ЗСУ відійшли з Сєвєродонецька на більш укріплені позиції: українські сили створити плацдарм на іншому березі річки Інгулець. Наприкінці червня росіяни завдали ракетного удару по торговому центру в Кременчуку, який президент України назвав найбільш нахабним терористичним актом в історії Європи. Унаслідок обстрілів острова Зміїний російські війська залишили його 30 червня. Таким чином Україна повернула дистанційний контроль над островом. У розпал війни Україна стала на крок ближче до ЄС — отримала статус кандидата на вступ. Це була вагома політична перемога на шляху євроінтеграції. На саміті в Мадриді Альянс визнав росію найбільшою загрозою.

Липень

На Зміїному замайорів український прапор, ознаменувавши повне повернення острова під контроль України. ЗСУ вийшли з Лисичанська. Наступи армії рф уповільнилися через системне знищення українською стороною ворожих складів боєприпасів у глибокому тилу. Удари завдавали передусім високоточною артилерією HIMARS на відстані до 80 км. Як відповідь, росія здійснила чергові теракти: ракетні удари по Часовому Яру та по центру Вінниці. Україна з Туреччиною та ООН підписала угоду про безпечний експорт зерна через Чорне море. Одеські морські порти відновили роботу. 23 липня росія порушила угоду про ненапад і атакувала ракетами порт Одеса. Поблизу селища Оленівка в Донецькій області в ніч з 28 на 29 липня окупанти підірвали колонію, де утримували полонених бійців ЗСУ. Загинули десятки військових. Україна заявила, що росіяни вчинили масове вбивство, щоб приховати сліди катувань.

Серпень

ЗСУ стримують окупаційні війська, відбиваючи їхні спроби просунутися вглиб країни та перерізаючи шляхи постачання. Армійці виводять із ладу мости, що вели в окупований Херсон через Дніпро. Окупанти обстріляли Запорізьку АЕС, що спричинило загрозу її нормальній роботі. В окупованому Криму сталися вибухи на аеродромах, де базувалися російські військові літаки, а також на великих складах боєприпасів. Зокрема в Джанкойському районі високоточними ударами українські артилеристи знищили великий склад боєприпасів, а також перервали залізничне сполучення між материковою Україною та Кримом. Вибухи сталися на аеродромах у Сакському районі, в Євпаторії, Бахчисараї, на аеродромі Бельбек біля Севастополя та в Керчі. 24 серпня російські окупанти здійснили черговий терористичний акт — вдарили ракетами по залізничній станції Чаплине в Дніпропетровській області: загинуло 25 людей, було поранено близько 50. До Дня Незалежності України в центрі Києва виставили пошкоджену російську військову техніку. Це був перший місяць масштабного вторгнення, коли російській армії не вдалося захопити жодного міста. Українські військові готувалися до контрнаступу.

Вересень

Контрнаступ України на Херсонщині змусив росіян зосередити значну частину своїх військ на півдні. Скориставшись цим, ЗСУ стрімко просунулися щонайменше на 20 км на контрольовану росією територію на сході Харківщини. Українські військові звільнили Балаклію, Ізюм, Куп'янськ, а згодом і Лиман. На територіях, що перебували під російською окупацією, виявили масові поховання. Слідчі почали збирати докази воєнних злочинів. На тлі успіхів ЗСУ російська влада поспіхом провела на захоплених територіях України псевдореферендуми й внесла чотири українські області — Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську — до складу рф. А 21 вересня путін у своєму зверненні оголосив про часткову мобілізацію. У ніч на 21 вересня відбувся великий обмін полоненими, тоді з російського полону звільнили 215 українських бійців, зокрема захисників Азовсталі, в обмін на Медведчука.

Жовтень

На початку жовтня — через вибух частково обвалився Керченський міст, що з'єднував росію з анексованим півостровом. Кремль почав мститися та тероризувати українські міста новою зброєю — іранськими дронами-камікадзе. Енергетична мережа України — стала однією з головних цілей. Через її руйнування по всій країні почалися вимкнення світла. Водночас морські безпілотники — стали зброєю проти росії. Наші дрони атакували й пошкодили кораблі Чорноморського флоту рф у бухті Севастополя.

Листопад

11 листопада українські військові звільнили Херсон, який був в окупації майже дев'ять місяців. Росіяни відійшли на лівий берег Дніпра, зруйнувавши інфраструктуру, а вже звідти почали обстрілювати місто. Європарламент визнав росію державою-спонсором тероризму та державою, яка застосовує засоби тероризму.

Грудень

Головні бої точаться в Бахмуті на Донеччині. Українська авіація здійснила дві атаки на аеродром стратегічної авіації у місті Енгельс. Атаки відбувалися ударними безпілотниками та завадили ворогу використати стратегічні бомбардувальники проти України. До середини місяця ЗСУ звільнили, за різними підрахунками, від 41 тис.км2 до 78 тис.км2 територій України, окупованих росією з 24 лютого. Втрати ворога перевищили 100 тис. військових убитими. До Нового року в Києві, як і в багатьох інших містах, попри вимкнення світла, встановили ялинку — як один із символів української незламності. У столичному метро, яке під час атак було бомбосховищем для містян, лунали колядки, державний гімн.

Січень

На початку 2023 року головні бої точилися за Соледар Донецької області. Російська сторона кілька разів заявляла про контроль над містом. В новорічну ніч росія здійснила ракетні обстріли по Україні з метою вивести з ладу електропостачання, проте очікуваної шкоди завдати не зуміла. Серія атак була спрямована проти цивільної інфраструктури. 18 січня внаслідок авіакатастрофи в Броварах на Київщині загинуло керівництво МВС. Європарламент ухвалив резолюцію про створення спеціального трибуналу для вищого керівництва рф та білорусі через збройну агресію проти України.

Лютий

У січні-лютому почала ширитися інформація про новий російський наступ. Місто Бахмут залишається найбільш гарячою точкою на всій лінії фронту. 14 лютого в Брюсселі відбулася чергова зустріч Контактної групи з питань оборони України Рамштайн. Було вирішено посилити ЗСУ для весняного наступу: вісім країн нададуть Україні танки Leopard німецького виробництва. Крім того, США, Чехія та Нідерланди — 90 танків Т-72. США, Німеччина та Нідерланди передадуть Україні системи ППО американського виробництва Patriot, а Франція та Італія — системи протиповітряної оборони SAMP/T.

20 лютого у Києві відбулася зустріч президентів США та України. Джозеф Байден прибув в Україну з візитом уперше з початку повномасштабного російського вторгнення. Лідери країн обговорили, яку ще допомогу можуть надати Україні Сполучені Штати та союзники. Після зустрічі Байден заявив про новий пакет військової допомоги вартістю 500 млн доларів, який Україна отримає від США. Пакет включає боєприпаси для HIMARS та гаубиць, більше за Javelin, протитанкові системи, системи повітряного спостереження. Президент США також перерахував зобов'язання щодо постачання озброєнь в Україну: понад 700 танків, тисячі броньованих машин, тисяча артилерійських систем, понад 2 млн артснарядів тощо.

Покриття
Надсилайте повідомлення
+38 097 1991.8.24
Наші соцмережі
Завантажуйте додаток